Domov
Predsedovanje
Zgodovina
Predsedujoči
Prednostne naloge
Sporočila za javnost
Dogodki
Pogosto zastavljena vprašanja
Dokumenti
Izjave / govori
Članki / intervjuji
Konference / sestanki
Odločitve / deklaracije
Drugi dokumenti
 


 

Sporočila za javnost

20.7.2004

Srečanje ministra Vajgla z GS OVSE Kubišem

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Ivo Vajgl se je danes, 20. julija 2004, na delovnem kosilu srečal z generalnim sekretarjem OVSE Janom Kubišem.

Namen srečanja je bil pogovor o poteku priprav Slovenije na predsedovanje OVSE v letu 2005. Vajgl in Kubiš sta govorila tudi o preostalih aktualnih vprašanjih glede delovanja OVSE: o nekaterih območjih aktivnega angažiranja OVSE, kadrovskih in institucionalnih zadevah, o financiranju organizacije in o splošni politiki Slovenije glede predsedovanja.

V okviru priprav na predsedovanje sta sogovornika omenila pripravo Ekonomskega foruma 2005 in nekaterih seminarjev. Glede območij intenzivnega delovanja sta menila, da je pomembno, da pri reševanju perečih vprašanj na teh območjih OVSE sodeluje tudi z drugimi multilateralnimi organizacijami, predvsem z EU in OZN. V zvezi z institucijami OVSE sta menila, da je pomembno, da te postanejo bolj dinamične. Slovenija se je kadrovsko deloma že prilagodila predsedovanju in delovanju v institucijah OVSE, namerava pa se še dodatno okrepiti in se pri tem zgledovati po nekaterih drugih državah, ki že imajo izkušnje na področju dela v tej organizaciji.

Minister Vajgl je tudi poudaril, da se bo Slovenija zavzemala za uravnoteženo delovanje znotraj OVSE in za odprtost do različnih pobud. Tako tudi pismo devetih držav Skupnosti neodvisnih držav razume kot priložnost za dialog, posvetovanje in sodelovanje.

na vrh >>>

 

 

Prednostne naloge OVSE v letu 2005
slovensko: (142 kB)

Pogosto zastavljena vprašanja
več >>>

Publikacija Kultura dialoga: norme načela, zaveze, institucije, delovanje. OVSE 30 let po Helsinkih
slovensko: (1,15 MB)

Pilotni projekt izobraževanja o človekovih pravicah
več >>>

V središču

Sklepno poročilo in ocena predsedovanja Slovenije OVSE, 267 kB >>>

OSCE Chairmanship Newsletter >>>

Kontakt

Ministrstvo za zunanje zadeve
Prešernova 25
SI- 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 478 2000
Telefaks:+386 1 478 2340
E-pošta: gp.mzz@gov.si

o strani >>>