Domov
Predsedovanje
Zgodovina
Predsedujoči
Prednostne naloge
Sporočila za javnost
Dogodki
Pogosto zastavljena vprašanja
Dokumenti
Izjave / govori
Članki / intervjuji
Konference / sestanki
Odločitve / deklaracije
Drugi dokumenti
 


 

Sporočila za javnost

11. marec 2005

Končan 3. pripravljalni seminar na 13. Ekonomski forum OVSE

V Kijevu je včeraj in danes, 10. in 11. marca 2005, potekal mednarodni seminar z naslovom "Integracija pripadnikov narodnih manjšin", ki sta ga organizirala slovensko predsedstvo OVSE in Urad koordinatorja za ekonomske in okoljevarstvene aktivnosti OVSE, ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve Ukrajine in Urada Projektnega koordinatorja OVSE v Ukrajini.

V imenu Predsedujočega OVSE, ministra dr. Dimitrija Rupla je slovensko delegacijo v Kijevu vodil v. d. generalnega direktorja za multilateralo mag. Stanislav Raščan, ki je v svojem zaključnem nastopu poudaril, da so napetosti med večinskim prebivalstvom in manjšinami med osrednjimi izvori nestabilnosti, nasilja in konfliktov. Ravno zato je potrebno oblikovati ustrezne ukrepe za integracijo - ne le priseljenih oseb, temveč tudi pripadnikov narodnih manjšin. Pri tem je izpostavil zlasti problem pogoste zadržanosti večinskega prebivalstva do polnega vključevanja manjšine. Ustrezna zaščita slednje mora biti temelj demokracije, je dejal v.d. generalnega direktorja Raščan. Zato je potrebno še nadalje razvijati temeljna načela, skupne standarde in ukrepe, ki bi omogočili vključitev, sodelovanje, enake pravice, nediskriminacijo ter ustvarjanje enakih možnosti manjšin. V luči slednjih je v.d. generalnega direktorja Raščan predlagal razmislek o možnostih oblikovanja tozadevne zakonodaje in ukrepov, izpostavil pa je tudi pomen izobraževanja. Kot konkreten ukrep na tem področju je vodja slovenske delegacije predlagal, da bi na 13. Ekonomskem forumu OVSE v Pragi preučili možnost oblikovanja OVSE dokumenta o načelih ekonomske integracije migrantov.

Tokratni seminar je bil zadnji v nizu pripravljalnih seminarjev na 13. Ekonomski forum OVSE, ki bo od 23. do 27. maja 2005 potekal v Pragi pod naslovom "Demografski trendi, migracije in integriranje manjšin: zagotavljanje varnosti in trajnostnega razvoja v prostoru OVSE".

Dodatne informacije:
- Zaključni nagovor v.d. generalnega direktorja Raščana - 11.3.2005 >>>

na vrh >>>

 

Prednostne naloge OVSE v letu 2005
slovensko: (142 kB)

Pogosto zastavljena vprašanja
več >>>

Publikacija Kultura dialoga: norme načela, zaveze, institucije, delovanje. OVSE 30 let po Helsinkih
slovensko: (1,15 MB)

Pilotni projekt izobraževanja o človekovih pravicah
več >>>

V središču

Sklepno poročilo in ocena predsedovanja Slovenije OVSE, 267 kB >>>

OSCE Chairmanship Newsletter >>>

Kontakt

Ministrstvo za zunanje zadeve
Prešernova 25
SI- 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 478 2000
Telefaks:+386 1 478 2340
E-pošta: gp.mzz@gov.si

o strani >>>