Domov
Predsedovanje
Zgodovina
Predsedujoči
Prednostne naloge
Sporočila za javnost
Dogodki
Pogosto zastavljena vprašanja
Dokumenti
Izjave / govori
Članki / intervjuji
Konference / sestanki
Odločitve / deklaracije
Drugi dokumenti
 


 

Sporočila za javnost

12. april 2005

Novinarska konferenca ministra dr. Rupla:
Predsedovanje OVSE pomeni neizmerno obogatitev naših izkušenj

Predsedujoči OVSE, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je danes na novinarski konferenci predstavil poročilo o dejavnostih Predsedujočega v prvih treh mesecih slovenskega predsedovanja Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi.

"Predsedovanje OVSE je velika in odgovorna naloga, ki jo Slovenija izpolnjuje predano in odgovorno. Za našo diplomacijo predstavlja predsedovanje izjemen izziv in veliko obogatitev naših nalog. Postavlja nas v središče mednarodnega dogajanja, kjer skupaj z vsemi najvidnejšimi akterji mednarodne skupnosti iščemo rešitve za krizna žarišča na območju držav OVSE", je ob predstavitvi poročila dejal slovenski zunanji minister dr. Rupel.

Minister je uvodoma spomnil, da letos mineva 30. let od podpisa Helsinške sklepne listine in opozoril na neprecenljivo vlogo OVSE pri sproščanju napetosti v odnosih med Zahodom in Vzhodom.

"Spomniti velja, da OVSE v državah najpogosteje deluje preko terenskih misij. Organizacija ima trenutno 18 misij v 16 državah, v katerih trenutno deluje skoraj 4000 pripadnikov mednarodnega in lokalnega osebja. Gre za velik mehanizem, ki potrebuje ustrezno pozornost in komunikacijo. Del usklajevanja izvajanja programov OVSE poteka tudi s pomočjo obiskov Predsedujočega organizaciji v posameznih v državah", je povedal minister dr. Rupel.

V nadaljevanju je opozoril, da smo bili že v prvih dneh predsedovanja OVSE vrženi v izredno zapleteno dogajanje v Ukrajini, ki jo je minister dr. Rupel v januarju obiskal dvakrat.

"Osrednja pozornost slovenskega predsedovanja OVSE pa je bila usmerjenega v dogajanje na Zahodnem Balkanu in zlasti v iskanje poti za rešitev vprašanja prihodnosti Kosova", je poudaril minister in dodal: "Kosovo je zgodba velikih pričakovanj. Letos pričakujemo objavo poročila Združenih narodov o izpolnjevanju standardov in posledično nadaljevanje pozitivnega razvoja. Po pogovorih v Beogradu in Prištini lahko rečem, da je moč čutiti pozitivno vzdušje za začetek pogovorov", je še poudaril minister dr. Rupel.

Slovensko predsedovanje OVSE se je v začetku leta dejavno vključilo k umirjanju razmer v Kirgiziji, ki je doživela preobrat. Organizacija je tudi s pomočjo Osebnega predstavnika Predsedujočega OVSE za Srednjo Azijo Lojzeta Peterleta pomagala pri stabilizaciji razmer in spodbujanju dialoga med političnimi stranmi. "Urad OVSE za demokratične institucije in človekove pravice je februarske parlamentarne volitve v Kirgiziji ocenil kot relativno sprejemljive. Nikoli pa nismo pod vprašaj postavljali njihove legitimnosti. OVSE bo tej državi pomagala tudi pri pripravah in opazovanju predsedniških volitev, ki bodo 10. julija letos", je dodal Predsedujoči OVSE in predstavil še nekatere druge naloge, ki jih OVSE ob pomoči mednarodne skupnosti izvaja v Kirgiziji. Minister je ob tem tudi napovedal svoj obisk v Kirgiziji, ki jo bo prihodnji teden obiskal skupaj še s preostalima državama Srednje Azije - Turkmenistanom in Tadžikistanom.

Minister dr. Rupel je med pomembnejše naloge v času predsedovanja OVSE omenil tudi iskanje poti za rešitev kriznih žarišč kot so t.i. pridnjestrsko vprašanje in vprašanje Gorskega Karabaha. Ob lanskoletnem prenehanju OVSE opazovalne misije na gruzinsko-ruski meji, je minister izpostavil napore slovenskega predsedstva za nadaljevanje tovrstne mednarodne prisotnosti na ozemlju Gruzije

"OVSE ostaja še naprej zavezana k iskanju politične rešitve pridnjestrskega vprašanja, ki bi v polni meri upoštevala neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Republike Moldavije, ob hkratni zagotovitvi posebnega statusa za pridnjestrsko regijo. Verjamem, da bodo politične spremembe v Moldaviji in sosednji Ukrajini omogočile nove priložnosti za iskanje odgovorov ter morebitnih rešitev za Pridnjestrje na miren in pravičen način, " je pogovore ob obisku Moldavije opisal Predsedujoči OVSE

Minister dr. Rupel je ob koncu omenil tudi napore slovenskega predsedstva za preseganje nekaterih zastojev v sami organizaciji. "Težave s proračunom organizacije in kritike OVSE s strani nekaterih sodelujočih držav so se pojavile že lansko leto. Slovenija je sprejela predsedovanje in pripombe omenjenih držav z vso resnostjo. Z veseljem lahko ugotovimo, da so se pretekli teden zgodili nekateri pozitivni premiki glede nadaljnjega financiranja organizacije", je ob koncu še dejal minister dr. Rupel. Poudaril je, da je bilo delo slovenske diplomacije v prvem četrtletju dobro in izrazil upanje, da bomo tako dobro delali tudi v prihodnje.

Dodatne informacije
- Zvočni posnetek novinarske konference ministra dr. Rupla - 12.4.2005 (23,1 MB) >>>
- Poročilo o dejavnostih Predsedujočega OVSE za obdobje januar-marec 2005 (185 kB ) >>>

na vrh >>>

 

Prednostne naloge OVSE v letu 2005
slovensko: (142 kB)

Pogosto zastavljena vprašanja
več >>>

Publikacija Kultura dialoga: norme načela, zaveze, institucije, delovanje. OVSE 30 let po Helsinkih
slovensko: (1,15 MB)

Pilotni projekt izobraževanja o človekovih pravicah
več >>>

V središču

Sklepno poročilo in ocena predsedovanja Slovenije OVSE, 267 kB >>>

OSCE Chairmanship Newsletter >>>

Kontakt

Ministrstvo za zunanje zadeve
Prešernova 25
SI- 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 478 2000
Telefaks:+386 1 478 2340
E-pošta: gp.mzz@gov.si

o strani >>>